Veterinarska ambulanta Hrpelje | Jezik:
Pokličite nas: 05 6800 199

Naša muca kiha

Verjetno se je že vsak ljubitelj mačk srečal s to težavo, ki se pojavlja predvsem pri mladih mucah, v najhujši obliki pa se pokaže ravno pri starosti, ko muco dobimo iz legla in nam zato povzroči še več skrbi. Gre za pogosto bolezen, t.i. vnetje zgornjih dihal, ki ga povzroča kombinacija virusov (herpes in calici) in bakterij (Chlamydia, Mycoplasma, Bordetella). Bolezen je zelo nalezljiva, pojavlja se v vseh letnih časih in zbolijo lahko tudi starejše mucke. Povzročitelji bolezni se nahajajo v telesnih izločkih mačk zato se bolezen prenaša s telesnimi stiki med živalmi, najhitreje pa se širi v okolju kjer imamo več muc skupaj. Najbolj nevarne za prenos bolezni so mačke, ki so samo prenašalke povzročiteljev, same pa ne kažejo nobenih znakov bolezni.

Znaki bolezni

Lastniki največkrat opazijo, da ima mucka zlepljeno eno ali obe očesi zaradi gnojnega izcedka, lahko ima tudi izcedek iz nosnic in kiha. Če bolezni ne zdravimo lahko napreduje tako da muca izgubi apetit, dobi vročino, največja nevarnost pa je, če se vnetje razširi v pljučnico, ki je veliko težje ozdravljiva. Mlajša kot je mucka več zapletov lahko zaradi te bolezni pričakujemo. Najpogosteje zbolijo muce v starosti 4 do 6 tednov, ko mine odpornost, ki so jo pridobile od mame.

Zdravljenje

Zdravljenje bolezni je dokaj enostavno in zelo uspešno, če z njim začnemo dovolj zgodaj. Zdravi se s tabletkami antibiotikov, ki se dajejo mucki 2x na dan približno 1 teden, poleg tega se predpiše še mazilo za oči, katero se vnaša v oko 3x na dan. Če je mlada muca že v zelo slabem stanju in že nekaj dni ni jedla, potrebuje tudi infuzijo. Ponavadi je izboljšanje vidno že zelo kmalu, pomembno pa je da s terapijo vztrajamo cel teden, da se bolezen ne ponovi.

Preventiva

Ko muca enkrat preboli bolezen to ne pomeni, da bo zdaj odporna nanjo in da ne more več zboleti, saj bolezen ne pušča trajne imunosti. Na srečo pa se lahko proti vnetju zgornjih dihal mucko cepi ( prvič že pri starosti 6 tednov ) s čimer se izognemo vsem naštetim težavam, ki jo lahko doletijo v zvezi s to boleznijo. Cepljenje je treba obnavljati vsako leto.

 • Brezplačni nasveti

 • Sledite nam na Facebook-u

 • Vizitka

  Ulica Dragomirja
  Benčiča Brkina 9
  Hrpelje-Kozina
  T: 05 6800 199
  E: