Veterinarska ambulanta Hrpelje | Jezik:
Pokličite nas: 05 6800 199

Sterilizacija in Kastracija

Sterilizacija psice

je poseg s katerim trajno preprečimo gonitvene cikle in nezaželeno brejost pri psicah. Poleg tega so pomembni tudi zdravstveni vidiki, saj sterilizirane psice nimajo težav z navidezno brejostjo, z gnojnim vnetjem maternice, rakavimi tvorbami na jajčnikih in maternici.

Zgodnja sterilizacija (pred spolno zrelostjo oz. prvo gonitvijo) bistveno zmanjša verjetnost razvoja tumorjev na mlečni žlezi, zato svetujemo poseg pri 6 mesecih starosti.

Kirurški poseg poteka neboleče v splošni inhalacijski anesteziji ob neprestanem nadzoru življenjskih funkcij – nasičenost krvi s kisikom, telesna temperatura, pulz, dihanje, EKG in krvni pritisk. Psički praviloma odstranimo le jajčnike, saj je tako rana manjša in čas okrevanje krajši. Kirurška rana trebušne votline je dolga le nekaj centimetrov in običajno zašita z intraderamalnimi šivi iz resorbtivnega šivalnega materiala. Šivi so razgradljivi ter skriti v koži in jih zato ni potrebno odstranjevati.

Psico po operaciji namestimo v bolniško kletko, kjer nadzorujemo prebujanje, življenjske funkcije, po potrebi ogrevamo ter dajemo sredstva proti bolečinam. Nositi mora zaščitni ovratnik še en teden po operaciji. Ko se psica prebudi, lahko odide v domačo oskrbo – običajno v roku 3-4 ur.

Po sterilizaciji se psica več ne goni. Pri manj aktivnih in požrešnih psičkah je potrebna pozornost pri prehrani. Redko se lahko pojavi nehotno uhajanje urina (pri večjih pasmah), kar pa se da preprečevati z zdravili.

Večina skrbnikov operiranih psičk opaža, da postanejo bolj navezane in čuječe.

 

Sterilizacija mačke

je operativni poseg s katerim trajno preprečimo gonitvene cikle in neželeno brejost pri mačkah. Sterilizirane mačke nimajo težav z gnojnim vnetjem maternice in rakavimi tvorbami na jajčnikih in maternici in imajo manjšo možnost okuženja z mačjimi virusnimi boleznimi (FeLV, FIV, FIP itd). Poseg svetujemo pri 5-6 mesecih starosti.

Kirurški poseg poteka neboleče v splošni anesteziji ob neprestanem nadzoru življenjskih funkcij. Muci praviloma odstranimo jajčnike. Kirurška rana trebušne votline je dolga le nekaj centimetrov in običajno zašita z intraderamalnimi šivi iz resorbtivnega šivalnega materiala. Šivi so razgradljivi ter skriti v koži in jih zato ni potrebno odstranjevati. Mačko po operaciji namestimo v bolniško kletko, kjer nadzorujemo prebujanje, življenjske funkcije, po potrebi ogrevamo ter dajemo sredstva proti bolečinam. Ko se prebudi, lahko odide v domačo oskrbo, običajno v roku 3-4 ur.

Zaščitni ovratnik ni potreben. Po prihodu domov je bolje če preživi preostanek dneva in noč v hiši., naslednji dan pa lahko ravnate z njo kot običajno. Po sterilizaciji se muca več ne goni. Pri manj aktivnih in požrešnih je potrebna pozornost pri prehrani, da se preveč ne poredijo. Večina skrbnikov operiranih muc opaža, da postanejo bolj navezane nanje in na dom.

 

Kastracija psa

je operativni poseg s katerim trajno preprečimo oploditveno sposobnost psa. Poleg preprečevanja neželenih mladičev, vedenjskih težav (tuljenje, uhajanje, pasje borbe,…) zaradi gonečih se psic in agresivnega obnašanja, pa s kastracijo preprečujemo nastanek bolezni prostate in cirkumanalnih žlez. Pse kastriramo od šestega meseca starosti dalje.

Kirurški poseg poteka neboleče v splošni inhalacijski anesteziji ob neprestanem nadzoru življenjskih funkcij – nasičenost krvi s kisikom, telesna temperatura, pulz, dihanje, EKG in krvni pritisk. Kirurška rana tik pred mošnjo je dolga le nekaj centimetrov in običajno zašita z intraderamalnimi šivi iz resorbtivnega šivalnega materiala. Šivi so razgradljivi ter skriti v koži in jih zato ni potrebno odstranjevati.

Psa po operaciji namestimo v bolniško kletko, kjer nadzorujemo prebujanje, življenjske funkcije, po potrebi ogrevamo ter dajemo sredstva proti bolečinam. Pes mora imeti zaščitni ovratnik še en teden po operaciji. Ko se pes prebudi, lahko odide v domačo oskrbo – običajno v roku 3-4 ur.

S pravočasno kastracijo spolnega nagona pri psu ni več, če pa jo opravim v starosti, se lahko nagon delno ohrani. Pri manj aktivnih in požrešnih psih je potrebna pozornost pri prehrani.

Večina skrbnikov kastriranih psov opaža, da postanejo bolj navezani na lastnika, se držijo doma in so manj agresivni.

 

Kastracija mačka

je operativni poseg s katerim trajno preprečimo oploditveno sposobnost mačka. Poleg preprečevanja neželenih mladičev, vedenjskih težav (zavijanje, uhajanje, mačji pretepi, markiranje, …), kastracija zmanjša širjenje smrtno nevarnih virusnih bolezni (FeLV, FIV, FIP). Poseg svetujemo pri 5-6 mesecih starosti ali kadar koli kasneje.

Kirurški poseg poteka neboleče v splošni anesteziji ob neprestanem nadzoru življenjskih funkcij. Dveh majhnih kirurški ran na mošnji po odstranitvi mod ni potrebno šivati.

Mačka po operaciji namestimo v bolniško kletko, kjer nadzorujemo prebujanje, življenjske funkcije, po potrebi ogrevamo ter dajemo sredstva proti bolečinam. Ko se prebudi, lahko odide v domačo oskrbo – običajno v roku 2-3 ur.

S pravočasno kastracijo spolnega nagona pri mačku ni več, če pa jo opravimo v starosti, se lahko nagon delno ohrani. Pri manj aktivnih in požrešnih mačkih je potrebna pozornost pri prehrani.

 

Kako poteka anestezija?

Več o anesteziji si lahko preberete tukaj.

 

Cenik

Cene si lahko ogledate tukaj.

 • Brezplačni nasveti

 • Sledite nam na Facebook-u

 • Vizitka

  Ulica Dragomirja
  Benčiča Brkina 9
  Hrpelje-Kozina
  T: 05 6800 199
  E: