Veterinarska ambulanta Hrpelje | Jezik:
Pokličite nas: 05 6800 199

Sterilizacija psic in mačk

Kaj je sterilizacija?

Sterilizacija je kirurška odstranitev jajčnikov iz trebušne votline živali. S tem trajno in učinkovito preprečimo pojavljanje spolnega ciklusa pri živali in s tem preprečimo morebitno nezaželeno brejost.

Zakaj naj se odločimo za sterilizacijo živali?

Sterilizacija je edina zanesljiva metoda kontrole rojstev in nezaželenega spolnega obnašanja ob gonitvi. Za sterilizacijo naj se odloči vsak odgovoren lastnik živali, katere ne misli imeti za razplod.

Kdaj je najprimernejši čas za sterilizacijo?

Po najnovejših dognanjih se priporoča sterilizacija že zelo zgodaj, to je še pred prvo gonitvijo in sicer nekje v starosti 6 do 7 mesecev.

Ali je res , da mora imeti psička oz. muca pred sterilizacijo vsaj enkrat mladičke?

Ne, ni res! Veterinarska znanost zaenkrat še ni ugotovila prav nobenih prednosti, ki bi utemeljevale kotitev pred sterilizacijo.

Kako poteka operacija?

Poseg se opravi v splošni anesteziji, zato žival med posegom ne čuti ničesar. Sama operacija traja pri psički od pol do ene ure, pri mački pa okoli 20 minut. Ko se žival po posegu zbuja iz anestezije je nekoliko zmedena zato mora ostati pri veterinarju še približno eno uro po opravljeni operaciji, nato pa jo lastnik lahko odpelje domov.

Kakšno nego zahteva žival po sterilizaciji?

Doma mora lastnik živali urediti topel in miren prostor, saj bo žival dan po operaciji večinoma prespala. Vodo ji lahko ponudimo šele, ko je popolnoma budna, hrano pa šele naslednji dan.Gibanje operirane živali naj bo prvi teden omejeno samo na opravljanje najnujnejših fizioloških potreb, psičko pa imejmo med tem na povodcu. Živali preprečimo lizanje rane ali morebitno trganje šivov z zaščitnim ovratnikom ali z zaščitno gazo. Šive odstrani veterinar po 8 dneh.

Ali obstajajo še kakšne druge dobre strani sterilizacije?

Če se opravi sterilizacija dovolj zgodaj ( pred prvim gonjenjem ali pa med prvim in drugim gonjenjem ) se v starosti zelo zmanjša verjetnost nastanka tumorjev na mlečni žlezi, ki so pri nesteriliziranih psičkah zelo pogosti. Prav tako se zelo zmanjša verjetnost nastanka gnojnega vnetja maternice. To obolenje je v zadnjem času zelo pogosto in lahko resno ogrozi življenje psičke oz.muce.

Ali obstajajo slabe strani sterilizacije?

Slabe strani so v primerjavi z dobrimi, ki jih prinaša, zanemarljive. Res je, da so nekatere psičke po sterilizaciji bolj nagnjene k debelosti, kar pa nikakor ni pravilo. To težavo tudi lahko uspešno obvladujemo z manj kalorično hrano in večjo telesno aktivnostjo živali. Izredno redka posledica sterilizacije (pojavi se v manj kot 1% steriliziranih psičk, pri mucah pa je še niso zasledili) je t.i. inkontinenca urina, to je nezmožnost kontroliranega uriniranja. Ta je posledica pomanjkanja ženskih spolnih hormonov po odstranitvi jajčnikov, se pa uspešno in enostavno zdravi z dodajanjem umetnih hormonov.

Vsa opisana dejstva govorijo v prid sterilizaciji mačjih in pasjih samičk, ki so danes vse prevečkrat izpostavljene nezaželeni brejosti in posledičnemu zapuščanju takih živali.

 • Brezplačni nasveti

 • Sledite nam na Facebook-u

 • Vizitka

  Ulica Dragomirja
  Benčiča Brkina 9
  Hrpelje-Kozina
  T: 05 6800 199
  E: