Veterinarska ambulanta Hrpelje | Jezik:
Pokličite nas: 05 6800 199

ANESTEZIJA

Za opravljane veterinarskih posegov ali preiskav je pogosto potrebna sedacija ali anestezija (kirurški posegi, rentgensko slikanje, ortopedski pregled, toaleta rane ipd.).

Anestezija je stanje nezavesti, ki jo povzročimo s kontrolirano in reverzibilno »intoksikacijo« osrednjega živčevja, v katerem pacient ne zaznava bolečine. Pri tem lahko pride do slabšega delovanja mehanizmov za homeostazo(1), kar lahko ogrozi zdravje ali celo življenje pacienta (padec krvnega tlaka, zmanjšana oksigenacija krvi, padec telesne temperature…)

Zato je za kvalitetno in varno anestezijo pomembno da:

 • opravimo kvaliteten in obširen klinični pregled,
 • opravimo hematološke in biokemijske preiskave krvi, ki nam lahko pokažejo slabše delovanje določenih organskih sistemov,
 • izberemo pacientu primerne anestetike,
 • med anestezijo izvajamo natančen in obširen monitoring fizioloških parametrov s katerim pravočasno zaznamo in korigiramo odstopanja.

 

(1) Homeostaza je lastnost organizma ali organskega sistema, da vzdržuje parametre v fizioloških mejah.

 

KAKO POTEKA ANESTEZIJA V NAŠI AMBULANTI?

Zaradi manjšega stresa živali ne čakajo na poseg v kletki ampak jih naročimo tako, da ste z njimi vse dokler ne zaspijo.

Pred vsako anestezijo pacienta najprej temeljito pregledamo, izprašamo vas o njegovi zgodovini in predlagamo nadaljnje preiskave, če so te potrebne. Glede na starost, pasmo in zdravstveno stanje izberemo primeren anestezijski protokol.

ANALGEZIJA

Analgezija pomeni zmanjšano zaznavanje ali odsotnost bolečine. Z dobro analgezijo lahko uporabimo manjše količine anestetikov (manj stranskih učinkov in hitrejše prebujanje). Pomembno je, da se protibolečinska sredstva uporabi še pred pojavom bolečine, saj tako učinkujejo bolje.

V naši ambulanti rutinsko uporabljamo opiate (morfin, Tramal®, …) in nesteroidne analgetike (Rimadyl®, Metacam®, …) – tudi pri manjših in rutinskih posegih. Z njimi zagotovimo odlično analgezijo, hitro okrevanje in dobro počutje pacienta.

POZOR:Živalim ne dajate nepredpisanih protibolečinskih sredstev. ASPIRIN in PARACETAMOL (Lekadol, Daleron,…) sta za pse in mačke lahko zelo škodljiva! Če menite, da ljubljenčka boli, se posvetujte z veterinarjem.

PREMEDIKACIJA

Namen premedikacije je pomiritev pacienta za lažji uvod v anestezijo. Z njo zagotovimo miren uvod v anestezijo, manjšo porabo anestetikov in zato lažje ter hitrejše prebujanje ob koncu posega. Navadno se uporablja kombinacijo pomirjevala in analgetika. Pomembno pa je, da se izbira sredstev za premedikacijo prilagodi posamezenemu pacientu.

INDUKCIJA IN VZDRŽEVANJE

Ko se pacient pomiri, mu vstavimo intravensko kanilo preko katere apliciramo anestetik – sledi hiter prehod iz sedacije v pravo anestezijo. Pacienta intubiramo in priključimo na dihalni sistem z mešanico kisika in hlapnega anestetika, s katerim vzdržujemo stanje anestezije.

Med anestezijo pacient dobiva tudi infuzijsko raztopino preko venske kanile – z njo korigiramo arterijski tlak in zaščitimo ledvice pred poškodbami.

MONITORING

Med posegom spremljamo saturacijo krvi s kisikom, arterijski tlak, frekvenco dihanja, srčni utrip, EKG in telesno temperaturo. To nam omogoča pravočasno ukrepanje ob nepravilnostih in izboljša varnost anestezije.

PREBUJANJE

Zaradi kombinacije različnih anestetikov v manjših dozah in spremljanja med samo anestezijo, da le ta ni pregloboka, je prebujanje hitro. Med prebujanjem je pacient pod nadzorom, saj lahko pride do zapletov

OPAZOVANJE

Kljub budnosti, pacienta zadržimo na opazovanju, čas opazovanja je odvisen od zahtevnosti posega in trajanja anestezije. Med tem časom pacienta dokončno stabiliziramo in se prepričamo, da je pripravljen na odpust v domačo nego.


 

LOKALNA ANESTEZIJA

Z lokalnim anestetikom (npr. lidokain) omrtvičimo del kože in podkožja oz. večje področje (regijo), če ga apliciramo perinervalno (v bližini živca). Lokalni anestetiki delujejo do 6 ur.

V naši ambulanti lokalni anestetik vedno apliciramo na mesto, kjer je predviden kirurški rez. S tem izboljšamo splošno analgezijo in počutje živali po posegu. Uporabljamo jo tudi za bloke pri ekstrakciji zob in drugih stomatoloških posegih ter pri manjših posegih kjer splošna anestezija ni potrebna (biopsija, manjša rana, …)

 • Brezplačni nasveti

 • Sledite nam na Facebook-u

 • Vizitka

  Ulica Dragomirja
  Benčiča Brkina 9
  Hrpelje-Kozina
  T: 05 6800 199
  E: