Veterinarska ambulanta Hrpelje | Jezik:
Pokličite nas: 05 6800 199

Bruhanje pri psu

Bruhanje je eden izmed najpogostejših razlogov, zaradi katerih lastnik pripelje psa k veterinarju. Gre za refleksno dejanje s katerim žival izprazni vsebino želodca skozi požiralnik in ustno votlino. Bruhanje ureja center za bruhanje, ki se nahaja v podaljšani hrbtenjači. Poznamo 3 faze bruhanja: za 1.fazo je značilna navzea: žival je nemirna, se slini, oblizuje, pogosto požira. Sledi ji poudarjena kontrakcija abdominalnih mišic in mišic diafragme– 2.faza. V 3.fazi pa se zaradi povišanega intraabdominalnega pritiska vsebina želodca izprazni v požiralnik.

Vzrokov za bruhanje je veliko: nenadna sprememba hrane, prehitro žrtje, nekatera zdravila, toksini, motnje v delovanju jeter in ledvic, sladkorna bolezen, težave s tankim in debelim črevesjem, vnetje trebušne slinavke ( pankreatitis),…

Bruhanje se lahko pojavi takoj po hranjenju kot posledica stresa, vnetja želodca ( gastritisa), prenažrtja,… Lahko se pojavi 6-7 ur po hranjenju, če je vzrok tujek v želodcu, vnetje želodca, novotvorbe,.. V primeru motenj v motilnosti črevesja pa se lahko pojavi celo 8 ur po hranjenju.

Dokler pes ima nespremenjen tek in je živahen, občasno bruhanje ne pomeni, da gre za resnejše obolenje. Pogosto tudi zdrav pes lahko izbruha deloma prebavljeno hrano, travo ali penasto vsebino.

V primeru akutnega bruhanja, brez prisotnosti sistemskih znakov je terapija 12-urni post, nato večmanjših obrokov.

Če je bruhanje prisotno že več kot en dan, žival pa je videti prizadeta, neješča, je priporočljivo, da jo čimprej pregleda veterinar.

 • Brezplačni nasveti

 • Sledite nam na Facebook-u

 • Vizitka

  Ulica Dragomirja
  Benčiča Brkina 9
  Hrpelje-Kozina
  T: 05 6800 199
  E: