Veterinarska ambulanta Hrpelje | Jezik:
Pokličite nas: 05 6800 199

Erlihioza psov

Erlihioza je bolezen, ki jo povzročajo mikroorganizmi oz. mikroskopski paraziti (rikecije) povzročitelji iz rodov Ehrlichia, Anaplasma in Neorickettsia. Pri nas se najpogosteje pojavlja Anaplasma phagocytophilum. Erlihije na gostitelje prenašajo klopi (Ixodes ricinus), ki se z njimi okužijo med hranjenjem na okuženem gostitelju. Po sesanju okužene krvi se erlihije naselijo v slinavkah klopa. Ko se tako okuženi klop loti novega gostitelja, se mikroorganizmi iz njegovih žlez slinavk prenesejo na to žival.

V večini primerov se klinični znaki pojavijo 2 tedna po okužbi (akutna oblika), lahko pa tudi po 6. mesecih (kronična oblika).

Klinični znaki so različni in nespecifični: slabo počutje, odpor do gibanja, šepanje, izguba telesne teže, povišana telesna temperatura, bruhanje, driska, zmanjšano število trombocitov (trombocitopenija) in limfocitov ( limfopenija). Lahko se pojavijo tudi živčni znaki, bolečina v vratu, izguba ravnotežja, krči.

Iz izvidov krvi pacienta je ponavadi razvidno le, da je žival anemična in ima zmanjšano število trombocitov. Sum na erlihiozo pa lahko potrdimo ali ovržemo s pomočjo hitrih krvnih testov.

Če vaš pes kaže klinične znake, ki so značilni za erlihiozo, čimprej obiščite veterinarja, da psa testira, kajti če nam uspe erlihijo zatreti v zgodnji fazi, je prognoza dobra, slabša pa,če bolezen preide v kronično obliko.

Erlihiozo se zdravi z antibiotiki (tetraciklini, doksicikin). Terapija traja najmanj 3 tedne.

Zdravljenje nikoli ne zagotavlja popolne eliminacije povzročitelja, zaradi tega je  edina možnost preprečevanja bolezni preprečevanje infestacije s klopi. Na voljo je več načinov zaščite pred zajedalci, nobeno pa ni 100%; vedno obstaja možnost ugriza okuženega klopa, oz.možnost okužbe. Najpogostejši način je uporaba ampul, ki se nanesejo na kožo psa enkrat mesečno.

Prejšnje leto smo v naši ambulanti zasledili zelo velik porast te bolezni. Primeri so bili različni: od blagih oblik, do zelo hudih, ki so se žal končale tudi s smrtjo pacienta.

 • Brezplačni nasveti

 • Sledite nam na Facebook-u

 • Vizitka

  Ulica Dragomirja
  Benčiča Brkina 9
  Hrpelje-Kozina
  T: 05 6800 199
  E: